Thermografie

Introductie


Om de kosten zo laag mogelijk te houden, bied ik de mogelijkheid om op de locatie van Paard Compleet te komen. Eens in de zoveel weken houd ik een aantal ‘thermografiedagen’, die doorgang hebben bij minimaal 5 paarden. U ontvangt dan €40 korting op een onderzoek!
Wat krijgt u hiervoor?
Een bewegingsonderzoek & thermografische opnames, waarvan ik de foto’s met eventueel gevonden abnormaalheden in een rapport voor u verwerk. Dit rapport kunt u meenemen naar uw behandelend paardenarts. 

Thermografie_paard_1

Dit is een opname van de onderzijde van een hoef. U ziet hier een aandachtspunt ter hoogte van het hoefkatrol gebied. Dit paard is bekend met een hoefkatrolontsteking.

theromografie_paard_2

Een opname van beide voorbenen. Linksvoor ziet u meer warmte uitstraling ter hoogte van de kroonrand en in de hoef. Dit dier heeft te maken gehad met een lichte hoefkanteling linksvoor.

Wanneer thermografie voor uw paard?


Thermografie is een mooie aanvulling op de onderzoeken van de behandelend specialist. Door opnames van het gehele paard te maken, brengen we immers goed in beeld waar de aandachtsgebieden zitten. Middels het rapport wat ik voor u opmaak, kunt u samen met uw specialist de aandachtsgebieden nader onderzoeken.

Tevens brengen wij vage pijnklachten in beeld, maar ook verandering in gedrag.

✓ Full body scan bij aankoopkeuring.
✓ Controle bij herstel van een blessure.
✓ Vroegtijdige opsporing van een blessure en ontstekingen.
✓ Verandering in gedrag; denk aan staken, bokken, steigeren.
✓ Rijtechnische problemen.
✓ Beenproblemen.
✓ Hoefproblemen.
✓ Halsproblemen.
✓ Rugproblemen.
✓ Gewrichtsproblemen.
✓ Spierproblemen.
✓ Zadelcheck.
✓ Controle bij training.
✓ Locatie bepalen van het probleem voor uw specialist.

 

Wat is thermografie?


Thermografie is een pijnloze, contactloze en eenvoudige, snelle methode om met een infrarood camera, het fysiologisch proces in het lichaam van het paard te bekijken.
De infrarood camera meet nauwkeurig de temperatuur verschillen in het lichaam van uw paard.
De warmte wordt uitgestraald in de vorm van infrarood straling. Bij het maken van de opnames zet de infrarood camera de beelden om in kleurrijke foto’s, die van grote toegevoegde waarde kunnen zijn om oa. pijnklachten te kunnen lokaliseren.

Het lichaam van een paard hoort symmetrisch te zijn, stel er is een verandering in het fysiologisch proces, dan zal de infrarood camera een asymmetrie laten zien. Als er een grote asymmetrie in het lichaam aanwezig is, is dit altijd een teken voor nader onderzoek.

Als gecertificeerd Thermograaf mag ik uiteraard geen diagnoses stellen. Bij acute pijnklachten verwijs ik u altijd eerst door naar uw dierenarts.
Echter is de thermografie van grote toegevoegde waarde bij bv vage pijnklachten, gezien het een pijnloze, maar ook contactloze methode is. Hierbij breng ik uw paard nauwkeurig en geheel in beeld.
Ik zal dan de aandachtspunten in een rapport, met de opnames, verwerken voor uw dierenarts of andere specialist. Dit kan u tijd en geld besparen maar hoeft uw paard ook niet aan allerlei nare onderzoeken bloot te stellen.

Tevens is de thermografie een uitstekend middel om bv het herstel bij blessures te bekijken.
De infrarood camera kan zelfs 14 dagen voor een blessure zich lichamelijk toont, al een verandering in het fysiologisch proces laten zien middels temperatuurverschillen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zeggen ze weleens en u kunt hier meteen op anticiperen in uw training en in de behoefte van uw paard, voor een voorspoedig herstel.

Om goede, nauwkeurige thermografische opnames te kunnen maken, zijn er wel een aantal vereisten die in acht genomen moeten worden.
Gezien de infrarood camera temperatuurmetingen van de huid maakt, kunt u zich voorstellen dat opnames maken in oa. een tochtige omgeving de opnames kunnen beïnvloeden en er een vertekend beeld wordt gegeven. De juiste omgevingsfactoren, maakt de kans op artefacten (=dat er iets opgemerkt wordt op de opname, verkregen door invloeden van buitenaf) kleiner. Het juist interpreteren van de opnames is van groot belang en die kunnen alleen als de omgevingsfactoren juist zijn.

Ik werk met een professionele camera, welke geschikt is voor de veterinaire thermografie én de humane thermografie. De Flir T440BX met MSX, welke zorg draagt voor een buitengewoon scherp beeld en hoog contrast, waarmee je gedetailleerder de probleemgebieden kunt lokaliseren.

     

 

Voordelen van de thermografie


✓ Veilig, ook voor drachtige merries.
✓ Pijnloos en draagt geen schadelijke straling over.
✓ Geen verdoving nodig.
✓ Een non-contact onderzoeksmethode, dus ook voor moeilijk
benaderbare paarden.
✓ Het gehele paard in beeld, i.p.v. alleen de pijnlocatie.
✓ Het vroegtijdig signaleren van opkomende blessures.
✓ In de meeste gevallen in het paard zijn vertrouwde omgeving.
✓ Snelle en kostenbesparende methode.
 

Hoe ga ik te werk?


Tijdens een intake gesprek bespreken we de problemen die u ervaart en wat de (medische) geschiedenis is van uw paard. Zo krijg ik een zo nauwkeurig mogelijk beeld van uw paard en waar de aandachtsgebieden liggen

Het thermografische onderzoek kan in de meeste gevallen op uw eigen locatie uitgevoerd worden. Dit heeft voor paarden, die gestrest raken van reizen, als voordeel dat de tijd van het acclimatiseren in de voor hun onbekende omgeving niet nodig is. Leest u hier meer over onder het tabblad ‘Voorbereiding van het thermografisch onderzoek’.

Alvorens het maken van de opnames zal ik uw paard nalopen op littekens of andere oneffenheden, welke voor artefacten kunnen zorgen. Tevens maak ik gewone digitale foto’s van deze plekken, zodat ik deze foto’s naast de thermografische opnames kan leggen voor het nauwkeurig interpreteren.

Bij een eerste thermografisch onderzoek, neem ik altijd opnames van het gehele paard. Dit om de symmetrie in het lichaam te zien en om te kijken of de pijnlocatie, ook het daadwerkelijke probleem is of dat er door overcompensatie ook andere aandachtsgebieden aan de orde zijn.

    

 

Bij rijtechnische problemen of bij gedragsveranderingen is het tevens belangrijk om na de opnames even een stukje te rijden of te longeren. Indien gewenst kunnen we hierbij gelijk zadelpasvorm opnames maken. Na het bewegen van uw paard maak ik weer thermografische opnames, om te kijken welke gebieden verder onderzoek vereisen.
Desgewenst kunnen er vervolg afspraken gemaakt, uiteraard tegen een gereduceerd tarief, wat zeer interessant kan zijn bij bv de trainingsopbouw na een blessure.

   

 

Het spreekt voor zich dat de gezondheid van uw paard voorop staat en er rekening wordt gehouden met zijn/haar beperkingen.

Na het thermografisch onderzoek bekijken en bespreken we samen de opnames en de gebieden die van belang zijn. Desgewenst kan er een rapport opgesteld worden, met daarin de aandachtsgebieden verwerkt, welke u naar uw specialist kunt sturen voor gericht onderzoek.
Ik streef ernaar binnen 10 dagen het rapport naar u te mailen. Indien nodig bespreek ik de thermografische opnames met een bevriend veearts.

    

 

Belangrijke informatie: Een thermograaf wiens achtergrond geen veearts is, mag en kan geen diagnose stellen, echter alleen de aandachtsgebieden verwerken in het rapport voor de behandelend specialist.